субота, 11 квітня 2015 р.

Проявка фотоплівки вдома

На дворі 2015 рік, а деякі ентузіасти завзято продовжуть фотографувати на плівку, проявляти та друкувати фотографії вдома. Друк в домашній фотолабораторії на сьогоднішній день це щось екстремально екзотичне, як готування їжі на дров’яній плиті-печі, а от проявка ч/б плівки з подальшим скануванням живе поки існують ентузіасти, що люблять фотографію як процес. Для багатьох з таких людей запахи фотоплівки та розчинів, магія темної кімнати та красота старих 35 мм чи широкоформатних фотокамер з ювелірною та точною механікою як у хороших швейцарських годинниках все це пов’язане з фотографією і не хочеться втрачати відчуття чарівного дійства з приходом цифрової ери.

Що ж, спробуємо зробити огляд сучасних розчинів та технологій  для проявки чорнобілих плівок.

За більш ніж столітню історію фотографії було розроблено велику кількість рецептів для проявки плівки. Після 2000 вже немає такої потреби в нових рецептах, тому їх розробка майже припинилася, але на сьогодні існує багато надійних та відточених методів і готових розчинів, які можна придбати та використовувати вдома, щоб зробити свою фотографію особливою.



Що потрібно для проявки плівки вдома? Не так вже й багато, перерахуємо необхідне обладнання.

  • Бачок для проявки плівки
  • Мірна мензурка (0.5 – 1л)
  • Посудина для розчину (1-2л)
  • Бачки для зберігання розчинів (1-2л)
  • Термометр
  • Терези (в тому випадку, якщо ви купляєте готовий розчин терези не потрібні)
  • Таймер
  • Темна кімната, або фоторукав для операцій з непроявленою плівкою.
  • Фільтрувальний папір
  • Щипці та прищіпки для сушки плівки
Якщо ви маєте всі необхідні речі, то можна братись за проявку, для цього потрібно придбати, або виготовити розчини:
  • Проявник
  • Стоп-розчин (не є обов’язковим, можна використовувати чисту воду для промивки, але стоп-розчин є ефективнішим)
  • Фіксуючий розчин

З усіх перерахованих компонентів бачок для проявки та хімічні розчини це ті обов’язкові компонети які потрібно купити, все інше можна замінити в домашніх умовах.

Бачки для проявки бувають різні, найчастіше зустрічається простий для 35мм плівки, є універсальний в якому можна проявляти або широкоформатну плівку, або два рулони 35мм одночасно. Радянські бачки легко знайти, вони достатньо практичні, також є хороші закордонні, що відрізняються простотою зарядки плівки, їх можна придбати за необхідністю.

Увага! Ніколи не використовуйте посуд для проявки плівки для приготуванні їжі, це повинен бути окремий посуд лише для свого призначення.

Проявник


Для кожної плівки, яку ви використовуєте є інструкція з проявки, таку інструкцію легко знайти і інтернеті, часто інформацію про проявку друкують на внутрішній стороні упаковки плівки. Якщо у вас немає досвіду, то точно слідуйте пропорції розчину, температурі та часу вказаним в таких інструкціях. Різні типи плівок та розчинів по-різному реагують на помилки.

На сьогоднішній день стандартним проявником, який можна легко купити є Kodak D-76.

Найчастіше цей проявник продається у вигляді порошку. За рецептом вказаним на пачці виготовляється концентрований розчин проявника. Цей розчин потім можна довго зберігати в щільно закритих ємностях в темному місці, час зберігання розчину до 6 місяців. Для виготовлення розчину бажано використовувати дистильовану воду, якщо немає, то можна брати кип’ячену і пропустити її крізь фільтрувальний папір.

Беремося за проявку. Необхідну кільність концентрованого розчину налийте в мірну мензурку, потім додайте необхідну кількість теплої (25-30С) води,, перевіртре температуру розчину, дочекайтеся поки він охолоне до потрібного рівня.

Проявник заливають в бачок, а якому вже заряджена плівка. Потім поставивши бачок в місце де може вільно стікати вода прокручують плівку протягом необхідного часу за таймером. По закінченню часу проявки розчин зливають, в бачок заливається вода, плівка швидко прокручується і вода декілька разів змінюється (якщо є стоп-розчин, то його заливають одразу після зливання проявника, якщо використовується вода, то потрібно враховувати, що проявка ще триває деякий час, поки плівка не буде добре промита).

Стоп-розчин


Стоп-розчин можна купити у вигляді порошку та розчинити у воді, але це не обов’язково, так як виготовити його вдома дуже просто. Більшість проявників містять луг, як активний елемент, щоб зупинити його дію достатньо слабкого розчину кислоти. Стоп-розчином є 1-2% розчин оцтової кислоти. Якщо у вас є 99% оцтова кислота, то потрібно 20мл кислоти розчинити в 1 л дистильованої кислоти. Якщо у вас є 9% оцтова есенція, то потрібно 225мл есенції і додати води до об’єму в 1 л.

Фіксація


Після промивки в бачок заливають фіксуючий розчин, існує багато стандартих фіксажів від Kodak, Fomapan, Ilford чи інших виробників, ці розчини можна використовувати як для плівок так і для друку.

Температура фіксуючого розчину не така важлива, зазвичай це 15-20С. Час фіксації теж не є таким критичним, проте варто діяти відповідно до інструкції.

Після фіксації плівку промивають декілька разів та ставлять бачок під проточну воду на 5-10 хв. Після промивки плівку можна дістати, відтиснути спеціальними щипцями, щоб не залишалося крапель води (якщо щипців немає, то можна використати вологу м’яку тканину) та розвісити в тихому місця без протягів для сушки.



Пуш процес


Процес, який використовується при проявці плівки для збільшення її чутливості. Цей процес був популярний в 80х-90х роках минулого століття, також використовується і сьогодні для створення особливого ефекту контрасного та крупнозернистого зображення.

Пуш процес використовується в таких випадках

  1. Плівка було недоекспонована під час зйомки.
  2. Вам потрібна високочутлива плівка 3200 а у вас є лише 400, ви знімаєте 400 як 3200 і збільшуєте чутливість за допомогою пуш процесу.
  3. Ви хочете отримати художній ефект пуш-процесу, а саме, високий контраст та зернистість і ви знімаєте вашу плівку так наче вона має високу чутливість і використовуєте пуш-процес при проявці.

Існує також зворотній пул-процес, у випадку якщо вам потрібно понизити чутливість плівки.

Для негативів проявлених з пуш-процесом характерні висока контрастність, висока зернистість та перенасичені кольори.

Пуш-процес полягає у використанні вищої температури та більшого часу проявки ніж це потрібно для стандартної проявки. Умови необхідні для конкретних чутливостей легко знайти в інтернеті.

Також існують спеціальні проявники для пуш процесу такі як мікрофен та фенілгін, вони були розроблені спеціально для збільшення чутливості плівки за рахунок збільшення розміру зерен в процесі проявки.

Порівняння проявників


D-19 (Контрастний проявник)

Близький родич радянського «Рентген-2». Розроблений фірмою Кодак перевірений часом проявник для отримання висококонтрастних негативів. Часто викорисовувався для різного роду технічних знімків: рентгенівських, астрономічних, мікрофільмів тощо.

D-23 (метоловий безлужний проявник)

Дуже старий рецепт згадки про який є ще в 1917 році. В 1944му році фірма Кодак випустила його в серію з дуже хорошою рекламою. Його характерні особливості: дуже сильна вирівнююча дія, сильна дрібнозернистість, довгий термін зберігання, відсутність небезпеки перепроявлення, максимальна простота. Цей проявник є хорошою заміною Родіналу, тобто може стати повсякденним та стандартним.

D-76. (Метол-гідрохіновий проявник)

Дрібнозернистий вирівнюючий.  D-76 це досить старий рецепт розроблений ще в 1927, проте сьогодні це практично стандарт. Він продається у вигляді порошку з якого готується концентрат, і під час проявки виготовляється необхідний розчин. Цей розчин підходить до будь-яких чорнобілих плівок. Він дає хорошу різкізть зображення, дрібну зернистість та гарний тон. Використовується для отримання високої деталізації при невисокому контрасті.

Мікрофен (Microphen, фенідон-гідрохіновий проявник)

Проявник для проведення пуш-процесу, особливо у випадках, коли потрібно максимально досягти витягування чутливості плівки, зерно і контраст при цьому дуже сильно збільшуються. Стандартні рецепти загального вжитку в таких випадках (типу D-76)  не підходять. Мікрофен це вирівнюючий дрібнозернистий проявник на основі фенідона та гідрохіна.

Пірокат (Pyrocat hd)

Пігментаційний проявник для отримання зображення з високою роздільною здатністю. Поставляється у вигляді набору з двох пляшечок, рідини змішуються перед проявкою. Цей проявник дає надзвичайно високу чіткість зображення, краще ніж PMK та FX-2. Дуже щільна структура зерна. Малий час проявки. Дуже чиста дія, не дає ніякого забарвлення.

Родінал (Rodinal)

Родінал був розроблений ще в 1880х роках, це найстаріший комерційний проявник, який є у продажу. Цей проявник робить зображення більш різким і при цьому більш зернистим. Це майже непомітно на дрібнозернистих плівках, таких як Tmax 100 чи Acros, але стає помітним для плівок з високим ISO. Рідонал дає контрастні півтони та м’які світлі засвіти при використанні з малочутливими плівками та трохи сильнішу контрастність для високочутливих плівок.

По характеру дії Родінал відноститься до проявників, що підвищують різкість, вони добре себе показують у тих випадках, коли використовується високоякісна різка оптика.

СТ-2 (стандартний проявник №2, Дрібнозернистий негативний проявник)

Це саме той проявник який широко виготовлявся відчизняною промисловістю та був доступний фотолюбителям всього Радянського Союзу. Він поставляється у вигляді порошку в двох різних пакетах, що розчинялися у воді один за одним. В першому пакеті знаходиться сам проявник, а в другому різні допоміжні компоненти, що запобігають утворенню осаду. Проявник розроблений фірмою Agfa та обраний за стандарт для радянської фотографії. Проявник діє схоже з D-76, для сучасних тонкоемульсійних плівок дає трохи меншу зернистість і більший контраст.

УП-2М (Метоловий проявник)

Проявник «енергійний» використовувався для отримання високо контрасту зображення, високих щільностей зображення, при цьому зберігається достатньо багата проробка півтонів ( у порівнянні з іншими аналогічними проявниками типу D-19). Цей проявник був радянським стандартом для багатьох спеціальних фотоматеріалів: рентгенівських плівок, аерофотоплівок, мікрофільмів тощо.

Фенілгін (фенідон-гліциновий проявник)

Проявник для проведення пуш-процесу, особливо у випадках максимального витягування чутливості плівки, при цьому зерно і контраст сильно збільшуються. Мікрофен та фенілгін два проявника схожої дії.

АКФФ (Вирівнюючий аскорбіново-фенідовий дрібнозернистий проявник)

Проявник на основі аскорбінової кислоти. В цілому цей проявник можна охарактеризувати як «дружній» або «надійний», його рекомендують початківцям. Також він беспечний у використанні та малотоксичний. Дія його схожа до розробленого Кодаком X-TOL.

Проявник Kodak Tmax

Проявник спеціально розроблений для високочутливих плівкок Tmax 3200, а також для пуш процесу для плівок Tmax 400. Звичайно його можна використовувати й для плівок інших виробників.

Проявник Kodak X-TOL

Представник нового покоління проявників для ч/б плівок. Принципова різниці від інших проявників фірми Кодак те, що його основним компонентом є, замість гідрохінона, аскорбінова кислота. Відрізняється хорошою проробкою деталей в тінях та в світлих частинах. Зменшує розмір зерен та збільшує різкість зображення. Економічний, універсальний, зберігається до 1 року. Його особливості: добре розчиняється при кімнатній температурі, його швидко готувати. Не критичний до хімічного складу води. Не критичний до точності концентрації розчину. Забезпечує пуш процес, так само як і інші проявники. Продається у вигляді порошку.

ПМК (PMK)

Сучасний проявник на базі пірогалолу. Проявник цікавий тим, що додає зелено-коричневий відтінок до зображення пропорційно до експозиції. Проявник більш токсичний за стандартні проявники і вимагає обережного ставлення. Цікавий для фотодруку, хоча використовується і для проявки плівки.

FX-37(Фенідон гідрохіновий проявник високої роздільної здатності)

Проявник для пуш процесу, збільшує чутливість плівки на 2/3 – 1 ступені ISO. Найкраще підходить для плівок Delta та TMAX. Продається в рідкому вигляді.


Відсканований негатив. ФЕД-3, Fomapan 100. Проявка в D-76.

Немає коментарів:

Дописати коментар