четвер, 3 липня 2014 р.

Роджер Фентон. Перший військовий фоторепортер.


Роджер Фентон на "фотографічному фургоні", саме у цьому фургоні знаходилась фотолабораторія з якою він подорожував по Криму в 1855 році


В рамках циклу статей про історію фотографії цікавою буде розповідь про Роджера Фентона, першого фотографа, що знімав війну. Ранні фотографії з видами Києва, що збереглися до наших днів також належать його авторству.

Роджер Фентон, піонер фотографії, народився в Англії в Ланкаширі в сім’ї банкірів. Закінчив Оксфордський університет зі ступінню бакалавра мистецтв. Потім навчався в Парижі в студіях різних художників живопису, після повернення в Лондон також вчився мистецтву малювання. Вперше він побачив фотографію на виставці в Гайд-парку в 1851 і був дуже вражений. І вже через рік він фотографував види Англії та розпочав кар’єру як один з перших професійних фотографів.

Поштова станція в Києві, 1852

На вулицях Києва, 1852

Вигляд на Андріївську церку з Подола, 1852

Вигляд на Дніпро поблизу Києва, 1852

В 1852 на запрошення свого товариша, інженера Чарльза Виньоля, що будував ланцюговий міст через Дніпро, Фентон разом з художником Джоном Бурне прибули до Російської імперії. Перед приїздом в Київ Фентон був у Санкт-Петербурзі та Москві, де фотографував види міст. Перша фотографія московського кремля належить саме йому.

Московський Кремль, 1852


Відомо, що прибувши до Києва Фентон робив знімки різних етапів будівництва мосту, крім того, збереглися його фотографії Андріївської церкви, видів Подолу, та пейзажів на берегах Дніпра.

Сказати скільки фотографій було зроблено в Києві неможливо, те що збереглося розкидано по всьому світу. Частину видів знятих в Російській Імперії Фентон показав в 1853 році на виставці в Королівському товаристві мистецтва. Вартість відбитків з видами Києва, Петербурга та Москви була 7 шилінгів та 6 пенсів, при тому, що фото зняті в Британії коштували всього 3 шилінга, фотографії з видом Києво-Печерської Лаври коштували аж 12 шилінгів.

Пізніше в 1855 році Фентону запропонували поїхати в Крим для освітлення війни. В той час в Англії потрібно було оправдати цю сумнівну кампанію, тому на фото зроблених Фентоном немає ніякої жорстокості, не показано складнощів солдатського життя, поранених чи моментів битв. Всі фотографії постановочні, зроблені в спокійний час. Відомо, що Фентон зробив 360 фотографій використовуючи мокрий колодієвий процес на скляних пластинах. Відбитки фотографій робилися методом калотипії на соленому папері або пізніше альбуміновим друком. Більше ніж 250 фотографій відскановано та викладено у відкритий доступ бібліотекою конгресу Сполучених Штатів.


Фентон видав альбом з 132 кримськими фотографіями, та в той час в Англії намагались не згадувати цю невдалу військову компанію і альбом майже не продавався.
Місце висадки союзників в Балаклаві, Крим, 1855



Найвідоміша фотографія з цієї серії має назву «Долина смертної тіні». Існує дві подібні фотографії, одна з дорогою, що всіяна гарматними ядрами і одна без них. Точно не відомо, чи робився знімок до обстрілу, чи ядра просто прибрали. Але фотографія з ядрами, на якій практично нічого не зображено яскраво говорить про масштаб обстрілу, і одна з не багатьох фотографій серії, що змушує задуматись про смерть на війні. Це фото зроблене поблизу Балаклави, де потрапила в засідку англійська бригада легкої кінноти, і жахіття того бою описували в листах додому солдати, називаючи ту долину «Долиною смертної тіні», по мотивам тих листів додому була написана балада «Атака легкої бригади» Теннісоном. Після цієї події в англійській мові з’явився сталий вираз «атака легкою кіннотою», що став синонімом відчайдушної та безнадійної спроби атакувати противника.

Долина смерної тіні. Поблизу Балаклави, 1855


Більш детальну інформацію про кримські знімки можна знайти на цьому сайті.
Солдати та офіцери англійських військ в Криму, 1855



Пізніше Фентон займався студійною фотографією в Англії, але його студійні фотографії не дуже вдалі. Тим не менше Роджер Фентон визнаний одним зі ста фотографів, що змінили світ за версією журналу LIFE.

© IM 


Немає коментарів:

Дописати коментар